четверг, 10 апреля 2014 г.

Постоли

Постоли (моршні, ходаки) — взуття, яке побутувало в Україні до початку ХХ століття. Виготовляли з одного шматка товстої, але м'якої коров'ячої або свинячої сиром'ятної шкіри. Залежно від конфігурації носової частини та способу стягування таке взуття ділилось на тупоносе та гостроносе.
Гуцульські постоли
На Гуцульщині постоли вбирали поверх онуч. Вони могли бути або із шкіри без шерсті («вироб'яки»), або із сирої шкіри з шерстю («сирівці»). Гуцульські постоли були або на обидва боки морщені, тоді кожен постол підходив на будь-яку ногу, або на один бік морщені, тоді серед них був лівий і правий. Гуцульські постоли мали задерті вгору (більше чи менше) носи і дірочки, в які просилювалися шкіряні ремінці або вовняні шнурки для стягування постолів. Ремінці або шнурки обкручувались декілька разів навколо ноги, поверх штанів у чоловіків.


У постоли на Гуцульщині вбиралися і влітку, і взимку. Зимою на ногу одягали «наперсницю» — малу м'яку вовняну онучу, поверх неї «поверхницю» — велику грубу вовняну онучу, поверх неї ще одну велику вологу вовняну онучу, а лише після того постоли і одразу виходили надвір. Волога онуча одразу замерзала і забезпечувала термозахист.

Комментариев нет:

Отправить комментарий